International Business Multiple Choice Questions with answers

International Business Management (IB / IBM) Multiple Choice Questions for Management  (BBA, MBA, B Com etc.) students. Answers are given in Italic form. For example, answer of Q. 1 is The World War I.

1. The first phase of globalization started around 1870 and ended with …..

a. The World War I

b. The World War II

c. The Establishment of GATT

d. In 1913 when GDP was High

Ans: a

2. IBRD (International Bank for Reconstruction and Development) also known as

a. Exim Bank

b. World Bank

c. International Monetary fund

d. International Bank

Ans: b

3. Ultimately ………………was replaced by the …………….on 1st Jan 1995

a. GATS, WTO

b. WTO, GATT

c. GATT, WTO

d. IMF, GATT

Answer: c

4. Which is the right sequence of a stages of Internationalization

a. Domestic, Transnational, Global, International, Multinational

b. Domestic, International, Multinational, Global, Transnational

c. Domestic, Multinatinal, International, Transnational, Global

d. Domestic, Internatinal, Transnational, Multinational, Global

Answer: b

5. Subsidiaries consider regional environment for policy  / Strategy formulation is known as

a. Polycentric Approach

b. Regiocentric Approach

c. Ethnocentric Approach

d. Geocentric  Approach

Answer: b

6. According to this theory the holdings of  a country’s treasure primarily in the form of gold constituted its wealth.

a. Gold Theory

b. Ricardo Theory

c. Mercantilism

d. Hecksher Theory

Answer:c

7. The Theory of Absolute Cost Advantage is given by

a. David Ricardo

b. Adam Smith

c. F W Taylor

d. Ohlin and Heckscher

Answer:b

8. The Theory of Relative Factor Endowments is given by

a. David Ricardo

b. Adam Smith

c. F W Taussig

d. Ohlin and Hecksher

Answer: d

9. The theory of Comparative cost advantage is given by

a. David Ricardo

b. Adam Smith

c. F W Taussig

d. Ohlin and Hecksher

Answer: a

10. ……………is application of knowledge which redefine the boundaries of global business

a. Cultural Values

b. Society

c. Technology

d. Economy

Answer:c

11. Capitalistic, communistic and Mixed are the types of

a. Economic System

b. Social System

c. Cultural Attitudes

d. Political System

Answer:a

12. Which is not an Indian Multinational Company?

a. Unilever    

b. Asian Paints

c. Piramal

d. Wipro

Answer: a

13. Globalization refers to:

a)  Lower incomes worldwide

b) Less foreign trade and investment

c) Global warming and their effects

d) A more integrated and interdependent world

Answer: d

14. Which of the following is not a force in the Porter Five Forces model?

a. Buyers

b. Suppliers

c. Complementary products    

d. Industry rivalry

Answer:c

15. Comparative Cost Trade Theory is given by

a. Adam Smith

b. David Ricardo

c. Gottfried Haberler

d. Heckscher Ohlin

Answer: b

16. …….is the payment method most often used in International Trade which offers the exporter best assurance of being paid for the products sold internationally.

a. Bill of Lading

b. Letter of Credit

c. Open Account

d. Drafts

Answer: b

17. Key controllable factors in global marketing are:

a. Government policy and legislation

b. social and technical changes

c. marketing activities and plans

d. all of the above.

Answer: c

18. Select example of Indian Multinational Company

a. Hindusthan Unilever

b. Videocon

c. Cargill

d. Tesco

Answer:b

Multinational Corporations

19. …………………corporation produces in home country or in a single country and focuses on marketing these products globally or vice a versa.

a. Global

b. International

c. Transnational

d. None of the above

Ans: a

20. —————-comapny produces, markets, invests and operates across the world

a. Global

b. International

c. Transnational

d. Multinational

Ans: c

21. …..is only a legal agreementand it is not an institution, but ….. is a permanent institution.

a. GATT, WTO

b. WTO, GATT

c.WTO, IMF

d. IMF, GATT

ans: a

22. The WTO was established to implement the final act of Uruguay Round agreement of ……

a. MFA

b. GATT

c. TRIP’s

d. UNO

Ans: GATT

23. WTO stands for

a. World technology association

b. World time organization

c. World trade organization

d. World tourism organization

Ans: c

24. NAFTA stands for

a. North African trade association

b. North American free trade agreement

c. Northern Atlantic trade agreement

d. Northern association for trade

Ans: b

25. IPR stands for

a. Intellectual property rights

b. International property rights

c. Internal promotion rights

d. Interior promotional rights

Ans: a

26. The main promoter of trade liberalization was

a. GATT

b. NAFTA

c. CEPTA

d. CISA

Ans. a. GATT

27. MNC Stands for

a. Multi National Coopertion

b. Multi National Corporation

c. Multi Nation Company

d. Multi National Collaboration

Ans: a

28. _______ is the first step in the internationalization process.

a. License

b. Foreign Investment

c. Sales

d. Export

29. SMEs stands for:

a. Small and Medium Entrepreuners

b. Small Management of Enterprises

c. Small and Medium-sized Enterprises.

d. Societies for Managing Exports

30. The OECD stands for:

a. Organization for Economic Cooperation and Development

b. Organization for Economic Coordination and Development

c. Organization for Environmental Cooperation and Development.

d. Organization for Environmental Control and Development

Reference Books

International Business, P Subba Rao,  2nd Enlarged Edition, Himalaya Publication.

* We will update this article with answers soon. Sorry for inconvenience.

20 Comments

  1. abdul hameed
    Jul 30, 2012 @ 23:54:43

    its good support for business graduates.

    Reply

  2. manjunath
    Jul 31, 2012 @ 13:28:33

    good

    Reply

  3. manjunath
    Jul 31, 2012 @ 13:29:32

    add for business

    Reply

  4. Thomas Ngaiam
    Aug 22, 2012 @ 12:12:18

    good notes

    Reply

  5. Thomas Ngaiam
    Aug 22, 2012 @ 12:13:56

    book.

    Reply

  6. Thomas Ngaima
    Aug 22, 2012 @ 12:17:04

    good text.

    Reply

  7. suman
    Sep 07, 2012 @ 11:19:04

    excellent

    Reply

  8. Iddrisu Musah
    Sep 25, 2012 @ 18:15:31

    It is really helpful.thanks.

    Reply

  9. Rana Majid
    Oct 18, 2012 @ 22:58:26

    It is very good for BBA Student to the examination point of View.

    Reply

  10. Filippos Chatzis
    Oct 27, 2012 @ 13:54:19

    In general it is good but for example in question 1 it should be 1870 and not 1970.
    Your question: ” 1. The first phase of globalization started around 1970 and ended with …..’

    and the answer
    . The World War I.

    Could not be possible. So probably it is a typo error?

    Reply

    • Admin
      Oct 31, 2012 @ 19:49:40

      Thank you.

      Reply

  11. saurabh pandey
    Nov 23, 2012 @ 01:06:18

    This question are Awesome,Excellant
    Thanks

    Reply

    • saurabh pandey
      Nov 23, 2012 @ 01:08:28

      its THE BEST ONE

      Reply

  12. Prof. Mansu Mahto
    Dec 01, 2012 @ 08:11:39

    The best collection for compatative examinations

    Reply

  13. Ranjit Sinha
    Jan 08, 2013 @ 17:04:24

    It is giving us excellent knowledge. Thank you.

    Reply

  14. kishor Dhumal
    Jul 20, 2013 @ 09:21:34

    Thanxxxx a lot

    Reply

  15. Alle Anup
    Nov 18, 2013 @ 14:39:18

    Excellent ! Prof. Deepak Pore ! thx 4 it ! :D

    Reply

  16. Abid Zaur *Aabi Baloch)
    Jan 10, 2014 @ 17:23:28

    Useful.. book name plz???

    Reply

  17. je
    Jun 22, 2014 @ 19:44:46

    helpful

    Reply

Leave a Reply

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.