Welcome to the World of Education.

We have given marketing multiple choice questions with answers. You can find answers of these MCQs at the end of this post. These MCQs are helpful for those who are looking for MCQs related to Basics of Marketing & Marketing Management.

Covers following topics:

Basics & Introduction to Marketing, Consumer Behavior, Marketing Mix, Marketing Management, Product Mix, Service Mix etc.

Marketing Multiple choice questions with answers

1.       The term Marketing Myopia was written by

a.       Philip Kotler b. Royal Dutch Shell c. Theodore Levitt d. Henry Ford

Answer: c

 

2.       Intangibility, Perishability, Inseparability & Variability are the characteristics of

a.       Products b. Services c. Goods d. Both a&b

Answer: b

 

3.       ………………reflects the sum of the perceived tangible & intangible benefits & costs to customers.

a.       Customer Satisfaction b. Customer Value c. Customer Delight d. None of the above

Answer: b

 

4.       …………………shows that a service was performed, such as the delivery packaging for the item delivered by a delivery service, or a scar left by a surgeon. This reminds or reassures the consumer that the service took place, positively or negatively

a.       Process b. People c. Physical Evidence e. Consumer

Answer: c

 

5.       ………is a theory in psychology proposed by Abraham Maslow in his 1943 paper “A Theory of Human Motivation” in Psychological Review.

a.       Theory of Need Hierarchy b. Theory of Need and Motivation c. Theory of Motivation Hierarchy  d. Maslow’s theory of Motivation

Answer: a

6.       This company is well known for Technology innovation, Great value and act as a game changer.

a.       Nokia b. Apple c. HTC d. Samsung

Answer: b

7.       …………………is the process of identifying and articulating market requirements that defines a product feature set.

a.       Standardization b. Grading c. Assembling d. Product planning

Answer: d

8.       ………………………is an important p of marketing which affect the execution of its service, such as job queuing or query handling.

a.       Process b. People c. Physical Evidence e. Consumer

Answer: a

9.       “Many people want BMW, only few are able to buy” this is an example of …

a.       Need b. Want c. Demand e. Status

Answer: c

 

10.   ……………is establishment of certain standards or specifications for products.” It may involve Quality (color, taste, appearance, sweetness, purity) & Quantity (Weight, size, length etc.)

a.       Standardization b. Gradation c. Product Control d. Product Development

Answer: a

 

11.   …………………. emphasizes saleable surpluses within the corporation, seeks to convert ‘products’ into ‘cash’ ,emphasizes getting rid of stocks, concerns itself with the tricks & techniques of getting the customers to part with their cash for the products available with the salesman.

a.       Marketing b. Selling c. Public Relation d. Sales Promotion

Answer: b

 

12.   …………………….defined as the employees that execute the service chiefly concerns the manner and skill in which they do so.

a.       Process b. People c. Physical Evidence e. Consumer

Answer: b

 

13.   It’s combination of quality, service & price

a.       Marketing Triad b. Customer Value Triad c. Customer Satisfaction Triad d. Service Quality Triad

Answer: b

 

14.   ……………… model is highly firm centric, where the firm believes that the competitive edge lies in its ability to innovate.

a.       Conventional b. Contemporary c. Competitive d. None of the above

Answer: a

 

15.   …………….. is the acquisition of goods and services by the seller or industrial user for the purpose of resale.

a.       Selling b. Assembling c. Buying d. Transportation

Answer: b

 

16.   Marketing Myopia related first paper published in 1960 in the _________________

a.       International Business Review b. Forbes Magazine c. Harvard Business Review d. Oxford University Press

Answer: c

 

17.   …………. is the act of obtaining a desired object from someone by offering something in return.

a.       Marketing Myopia b. Selling c. Exchange d. Delivery

Answer: c

 

18.   ……………………buy products & ………….use product.

a.       Consumer & Customers b. Customers & Consumer c. Buyers & Sellers d. Buyers & Customers

Answer: b

 

19.   ………means classification of standardized product into certain well defined classes or groups.”

a.       Gradation b. Segmentation c. Standardization d. Specification

Answer: a

 

20.   Goods are purchased from various places and or sources and assembled at one or sources and assembled at one place to suit the requirement of the buyer is known as……

a.       Buying b. Selling c. Assembling d. Material Handling

Answer: c

 

21.   “Marketing is the activity, set of ……………… & processes for creating, communicating, delivering & …………… offerings that have value for customers, clients, partners & society.”

a.       Institutions, satisfying b. Organizations, exchanging c. Institutions, exchanging d. Organizations, understanding

Answer: c

 

22.   …………. Involves purchase from various sources & assembled at one place – involves creation & maintenance of the stock of goods purchased & …………..Involves transfer of ownership of the goods

a.       Selling & Buying b. Assembling & Selling c. Buying & Assembling d. Assembling & Buying

Answer: b

 

23.   It up holds the importance of customer in the whole value creation process. The D.A.R.T highlights this aspect in a vivid manner.

a.       Contemporary Model b. Conventional Model c. Both a&b d. None of the above

Answer: a

 

24.   …………………………is the major objective of any marketing activity in the world because marketing completes with the real sale of goods and services bought or acquired by the seller or when intermediary has been affected.

a.       Marketing b. Selling c. Assembling d. Transportation

Answer: b

 

25.   ……………………………..is to ensure that the product is easily & effectively moved from the point of production to the target market & ensures that the product can be easily accessed by customers.”

a.       Exchange Function b. Auxiliary Function c. Physical Distribution function d. Promotion Function

Answer: c

 

26.   DART stands for

a.       Discuss – Access – Risk assessment – Transparency

b.      Dialogue – Access – Risk assessment – Transportation

c.       Dialogue – Access – Risk assessment – Transparency

d.      Direct – Access – Risk assessment – Transaction

Answer: c

 

27.   ………..are the form of human needs take as shaped by culture & individual personality.

a.       Wants b. Demands c. Needs d. Social Needs

Answer: d

 

28.   ……………….. is the process of storing goods or materials in a warehouse.

a.       Storage b. Warehousing c. Material Handling d. Both a&b

Answer: b

 

29.   ……………is not a function of physical Distribution

a.       Storage b. Assembling function c. Inventory Management d. Warehousing

Answer: b

 

30.   ………….. is want for specific product backed by on ability to pay

a.       Demand b. Need c. Want d. Customer

Answer: a

 

31.   ……………. is a large building where raw materials or manufactured goods may be stored.

a.       Stores b. Warehouse c. Depot d. All of the above

Answer: b

 

32.   The…………………concept is based on the development, design and implementation of marketing programs and processes and activities that recognize their breadth and interdependencies.

a.       Rational b. Holistic c. Integrated d. Relationship

Answer: b

 

33.   The ……………..is a physical such as a store you shop in.

a.       Marketspace b. Marketplace c. Metamarket d. Marketpace

Answer: b

 

34.   “It refers to potential harm to the customer if the product or service is consumed. “

a.       Risk assessment c. Dialogue c. Transportation d. Transparency

Answer: a

 

35.   This of the following is not a type of Marketing Concept:

a.       The production concept b. The selling concept c. The societal marketing concept d. The Supplier Concept

Answer: d

 

36.   “Get out production, cut the price”- Philosophy by Henry Ford is an example of…

a.       Marketing Concept b. Selling Concept c. Production Concept d. Product Concept

Answer: c

 

37.   ……….…..includes carrying of goods, materials & means from one place to another, decision to be taken on mode of transport, freight consolidation, carrier routing, service selection, vehicle scheduling processing claims, etc.

a.       Inventory Management b. Material Management c. Transportation d. Warehousing

Answer: c

 

38.   Select an appropriate definition of Want

a.       Consumer Needs b. Needs backed by buying power c. Needs directed to the product d. Basic human requirements

Answer: c

 

39.   Trucks, Railroads & Pipelines are the types of…..

a. Air Transport b. Water Transport c. Land Transport d. Road Transport

Answer: c

 

40.   Which of the following is NOT a part of water transport?

a. Pipelines         b. Oceangoing Vessels   c. Vessels on in land water d. None of the above

Answer: a

 

41.   …………………is the short distance movement of raw materials or goods which a storage area involving loading, unloading, palletizing & depalletizing etc.

a.       Transportation b. Material handling c. Inventory Management d. Storage

Answer: b

 

42.   It has the aim of building long term mutually satisfying relations with key parties, customers, suppliers, distributors in order to earn and retain their long term preference & business.

a.       Marketing Myopia b. Relationship Marketing c. Product Marketing d. Selling Concept

Answer: b

 

43.   The key customer markets consists of

a.       Government Markets b. Business Markets c. Consumer Markets d. All of the above

Answer: d

 

44.   ……………. emphasizes on the product & ……….. Emphasizes on the Customers needs & wants.

a.       Selling, Marketing b. Marketing, Selling c. Consumer, Customer d. Marketing, Customer

Answer:a

45.   Customer loyalty is also known as

a.       Customer Delight b. Customer royalty c. Brand name loyalty d. Customer Value

Answer: c

 

46.   A short-sighted and inward looking approach to marketing that focuses on the needs of the company instead of defining the company and its products in terms of the customers’ needs and wants is known as …..

a.       Transactional Marketing b. Marketing Myopia c. Customer Value Triad d. Ambush Marketing

Answer: b

47.   AIDAS Model of consumer behaviour was first proposed by

a. E. St. Elmo Lewis              b. E. K. Strong  c. Theodore Levitt             d. Philip Kotler

Answer: a

 

48.   Definition of Marketing given by Philip Kotler:

a.       Marketing is the process by which companies create value for customers & build strong customer relationships in order to capture value from customers in return.

b.      Marketing is societal process by which individuals & groups obtain what they need & want through creating offering & freely exchanging products & services of value with others.

c.       Marketing is the activity, set of institutions & processes for creating, communicating, delivering & exchanging offerings that have value for customers, clients, partners & society at large.

d.      None of the above

Answer: a

 

49.   Short term sales forecasting, Product mix at stocking point, No. size & location of stocking points, FIFO, LIFO, JIT or pull & strategies etc. are the parts of…..

a.       Transportation b. Inventory Management c. Warehousing d. Materials Management

Ans: b

 

50.   Confidence, respect for others, and respect by others are the ………….

a.       Social Needs b. Esteem Needs c. Self Actualization Needs d. Safety Needs

Answer: a

 

51.   AIDA in Marketing (Consumer Behaviour) Stands for

a.       Awareness, Interest, Desire, and Action b. Attention, Information, Desire & Action c. Attention, Interest, Desire, and Action d. a & c

Answer: d

 

52.   The ……………..is digital, as when you shop on the internet.

a.        Marketspace b. Marketplace c. Metamarket d. Marketpace

Answer: a

 

53.   Which of the following is not an Exchange function of Marketing?

a.       Product Planning & Development b. Buying function c. After sales service  d. Selling Function

Answer: c

 

54.   If Videocon engineers its washing machines to spin the clothes faster regardless of whether or not customers want that speed, then Videocon has characteristics associated with

a.       Production concept b. Selling concept c. Marketing concept d. Product concept

Answer: d

 

55.   Which of the following statements is the most correct statement?

a.       “The delivery of Goods& Services from producers to their ultimate consumers or users includes many different activities. These different activities are known as marketing.”

b.      Marketing is to ensure that the product is easily & effectively moved from the point of production to the target market & ensures that the product can be easily accessed by customers.”

c.       Marketing is the activity, set of institutions & processes for creating, communicating, delivering & exchanging offerings that have value for customers, clients, partners & society

d.      “Marketing is the last step in the chain of commerce where a buyer exchanges cash for a seller’s good or service, or the activity of trying to bring this about.”

Answer: c

 

56.   Which of the following is not a physical distribution?

a.       Warehousing b. Transportation c. Material Handling d. Risk taking & insurance

Answer: d

 

57.   …………..is the father of Modern Marketing.

a.       Peter Drucker b. Philip Kotler c. Lester Wunderman d. Abraham Maslow

Answer: b

 

58.   The term marketing refers to:

a.       Advertising, Sales Promotion, Publicity and Public Relational activities

b.      New product needs ideas, Developments, concepts and improvements.

c.       Sales Planning, Strategy and Implementation

d. A philosophy that stresses customer value and satisfaction.

Answer: d

 

59.   …………………………… defined as all psychological, social and physical behaviour of potential customers as they become aware of, evaluate, purchase, consume and tell others about the product and services

a.       Customer Value b. Consumer Behavior c. Holistic Marketing d. Societal Marketing

Answer: b

 

60.   Organizational buyers are those who purchase items on behalf of their ……………… or organization.

a.       Parents b. Business c. Competitors d. suppliers

Answer: b

 

61.   ……………is the first step of five steps buyer decision process

a.       Information search b. Purchase decision c. Problem recognition d.  Evaluation of alternatives e. Post Purchase decision

Answer: c

 

62.   Factors like A sudden job loss or the closing of a retail store can affect on

a.       Information search b. Purchase decision c. Problem recognition d.  Evaluation of alternatives e. Post Purchase decision

Answer: b

63.   If focus is on social and ethical concerns in marketing’ is characteristic of the _________ period.

a.       Production b) Sales c) Marketing d) Societal marketing

Answer: d

 

64.   In relationship marketing firms focus on __________ relationships with __________.

a.       Short-term; customers and suppliers b) Long-term; customers and suppliers c) Short-term; customers d) Long-term; customers

Answer: b

 

65.   A further 3Ps are incorporated into the marketing mix:

a.       Physical evidence, process and price. b) Process people and promotion. c) Physical evidence, people and production. d) Physical evidence, process and people.

Answer: d

 

66.   Rajeev Kapoor is a chef in a new downtown restaurant. He has sent out press releases to the major local media and has invited food critics to dine in his restaurant. Rajeev is engaging in

a.       Public relations b. Personal selling c. Sales promotion d. Advertising

Answer: a

 

67.   Breathing, Food, Water, Sex, Sleep, excretion are………..

a.       Safety needs b. Love Needs c. Social Needs d. Physiological needs

Answer: d

 

68.   In marketing, the term product:

a.        refers only to tangible items that can be seen, tasted, or touched.

b.       is a broad concept that refers to anything that can be offered for use and consumption, in exchange for money or some other form of value

c.        is limited in meaning to goods, services, and ideas only.

d.       never refers to such things as package design, brand name, or warranty.

Answer: b

 

69.   This gives added value to products in an attempt to augment their products with values and associations that are recognized by and are meaningful to their customers:

a.       Promotion. b) Brand. c) Product. d) Price.

Answer: b

 

70.   Which of the following is not an element of the marketing mix?

a.       Distribution b. Promotion c. Production d. Pricing

Answer: c

 

71.   _____________________ of needs is a theory in psychology proposed by Abraham Maslow in his 1943 paper “A Theory of Human Motivation” in Psychological Review.

a.       Kotler’s hierarchy  b. Maslow’s hierarchy c. Douglass hierarchy d. Murray’s hierarchy

Answer: b

 

72.   The term ‘marketing mix’ describes:

a.       a composite analysis of all environmental factors inside and outside the firm.

b.      a series of business decisions that aid in selling a product.

c.       the relationship between a firm’s marketing strengths and its business weaknesses.

d.      a blending of strategic elements to satisfy specific target markets.

Answer: d

 

73.   Newsletters, catalogues, and invitations to organisation-sponsored events are most closely associated with the marketing mix activity of:

a.       Pricing b) Distribution c) Product development d) Promotion

Answer: d

 

74.   The customer wants friends to see him as savvy consumer is ………….need

a.       Stated needs b. Real Needs c.  Unstated Needs d. Secret Needs

Answer: d

 

75.   The way in which the product is delivered to meet the customers’ needs refers to:

a.       New product concepts and improvements. b) Selling c) Advertising and promotion activities. d) Place or distribution activities.

Answer: d

 

76.   ………….are needs directed to a product

a.       Wants b. Demand c. Market d. Basic

Answer: b

 

77.   The key term in the American Marketing Association’s definition of marketing is:

a.       Activity b) Sales c) Products d) Value

Answer: d

 

78.   ………….…..is a cluster of complementary products and services that are closely related in the minds of consumers but spread across a diverse set of industries.

a.       Marketspace b. Marketplace c. Metamarket d. Marketpace

Answer: c

 

 

79.   Morality, Creativity, problem solving, acceptance of facts are the …………

a.       Physiological needs b. Self Actualization c. Esteem Needs d. Social Needs

Answer: b

 

80.   A car whose operating cost is low (not its initial price) is an example of

a.       Stated needs b. Real Needs c. Unstated Needs d. Delight Needs

Answer: b

 

81.   Friendship, Family, Love, Belongings are the……….

a.       Social needs b. Safety Needs c. Self Actualization d. Family Needs

Answer: a

 

82.   A person in India needs a food but may want burger, pizza, yogurt, rice, soft drink

a.       Need b. Demand c. Want d. Physiological Need

Answer: c

83.   The ___________________ concept holds that consumers will favour products that offer the most in quality, performance and innovative features.

a. Marketing    b. Production    c. Product     d. Selling
Answer: c

84.   Fewer buyers, long term relationships, rational approach and reciprocal buying are the characteristics of….

a.       Individual Buyers b. Industrial Buyers c. Both a&b d. None of the above

 

Answer: b

 

85.   Industrial Market or buyers process is technically……

a.       Simple b. Complex c. Short d. Easy

b.      Answer: b

 

86.   ……………… the person who attempts to persuade others in the group concerning the outcome of the decision. ………………..typically gather information and attempt to impose their choice criteria on the decision.

a.       Influencer b. Initiator c. Informer d. Customer

b.      Answer: a

 

87.   _______________ is the 5th P’ of Marketing as stated by Philip Kotler

a.       Persistent     b. Purpose    c. Process     d. People

Answer: b

 

88.   Which one of the following factor relates to family that influences consumer behavior?

a.            Business

b.            Social

c.             Cultural

d.            Personal

Answer: d

89.   ____________________ are products bought by individuals and organizations for furtherprocessing or for use in conductinga business.

a.Consumer products

b. Specialty products

c.Industrial products

d. Personal Products

Answer: c

 

90.   In the history of marketing, when did the production period end?

a.       In the late 1800s. b) In the early 1900s. c) In the 1920s. d) After the end of the Second World War.

Answer: c

 

91.   _________ is the simplest model of consumer buying behaviour to understand, stressing how the consumer goes through six key stages in the acquisition process.

a.       Memory b) Theory of Planned Behaviour c) Maslow Hierarchy of Need d) Consumer Acquisition Model

Answer: d

 

92.   ………………………..are those who purchase items for their personal consumption.

a.       Industrial Buyers b. Organizational Buyers c. Consumer buyers d. Personal Buyers

Answer: c

 

93.   We are motivated to re-evaluate our beliefs, attitudes, opinions, or values if our position at one point in time is not the same as the position we hold at an earlier period due to some intervening event, circumstance, or action. This is referred to as:

a.       Motivation b) Ego c) Evoke set d) Cognitive dissonance

Answer: d

 

94.   Select correct answer: 1. Initiator: the actual consumer of the product 2. Influencer: the person who attempts to persuade others in the group concerning the outcome of the decision. 3. Decider: the individual with the power and/or financial authority to make the ultimate choice regarding which product to buy. 4. User: the person who begins the process of considering a purchase.

a. 1 is correct b. both 2 & 3 are correct c. 2, 3& 4 are correct d. both 1&4

Answer: b

95.   ……………is the last step of five steps buyer decision process

a.       Information search b. Purchase decision c. Problem recognition d.  Evaluation of alternatives e. Post purchase decision

Answer: e

 

96.   With respect to consumer behaviour, one’s friends and relatives could be considered a/an:

a.       Impersonal influence. b) Reference group influence. c) Perceptual influence. d) Institutional influences

Answer: b

 

97.   _________is the process by which we acquire new knowledge and skills, attitudes and values, through study and experience, or by modeling others’ behaviour (e.g. parents, friends).

a.       Learning b) Memory c) Evaluation d) Motivation

Answer:

 

98.   Social grade is a means of classifying the population by _________

a.       Needs b) Occupation c) Behaviour d) Personality

Answer: b

 

99.   A further 3Ps are incorporated into the marketing mix:

 

a) physical evidence, process and price.

 

b) process people and promotion.

 

c) physical evidence, people and production.

 

d) physical evidence, process and people.

 

Answer: d

 

100.                        In relationship marketing firms focus on __________ relationships with __________.

 

a) short-term; customers and suppliers

 

b) long-term; customers and suppliers

 

c) short-term; customers

 

d) long-term; customers

 

Answer: b

 

101.  Which of the following is not an element of the marketing mix?

 

a) Distribution.

 

b) Product.

 

c) Target market.

 

d) Pricing.

 

Answer: c

 

102.  The term ‘marketing mix’ describes:

 

a) a composite analysis of all environmental factors inside and outside the firm.

 

b) a series of business decisions that aid in selling a product.

 

c) the relationship between a firm’s marketing strengths and its business weaknesses.

 

d) a blending of strategic elements to satisfy specific target markets.

 

Answer: d

 

103.      Newsletters, catalogues, and invitations to organisation-sponsored events are most closely associated with the marketing mix activity of:

a) Pricing

b) Distribution

c) Product development

d) Promotion

Answer: d

 

104.      The way in which the product is delivered to meet the customers’ needs refers to:

a) new product concepts and improvements.

b) selling.

 

c) advertising and promotion activities.

 

d) place or distribution activities.

 

Answer: d

 

105.                        The key term in the American Marketing Association’s definition of marketing is:

 

a) process.

 

b) sales.

 

c) products.

 

d) value.

 

Answer: d

 

106.                        When customer expectations regarding product quality, service quality, and value-based price are met or exceeded, _____ is created.

 

a) customer satisfaction

 

b) planning excellence

 

c) a quality rift

 

d) a value line

 

Answer: a

 

107.                        According to the Marketing and Sales Standards Setting Body (MSSSB), which of the following is not a marketing function?

 

a) Promote marketing intelligence.

 

b) Develop sales tactics.

 

c) Develop the customer proposition.

 

d) Work with other business functions and third parties.

 

Answer: b

 

108.                        _________ is the simplest model of consumer buying behaviour to understand, stressing how the consumer goes through six key stages in the acquisition process.

 

a) Memory

b) Theory of Planned Behaviour

c) Marslow Hierarchy of Need

d) Consumer Acquisition Model

Answer: d

 

109.                        We are motivated to re-evaluate our beliefs, attitudes, opinions, or values if our position at one point in time is not the same as the position we hold at an earlier period due to some intervening event, circumstance, or action. This is referred to as:

 

a) Motivation

b) Ego

c) Evoke set

d) Cognitive dissonance

Answer: d

 

110.                        Which of the following can be described as an affective mental state?

 

a) Attitudes.

b) Opinions.

c) Values.

d) Conative.

Answer: a

 

111.                        Social grade is a means of classifying the population by _________

 

a) Needs

b) occupation

c) lifestyle

d) personality

Answer: b

 

112.                        Which of the following consumer buying behaviours requires the least effort?

 

a) High involvement buying situation.

b) New buying situation.

c) Routine buying.

d) Impulsive buying.

Answer: c

 

113.                        Which one of the following factor relates to family that influences consumer behavior?

a.       Cultural

b.      Social

c.       Personal

d.      Business

Answer: c

 

114.                        The buying process starts from which one of the following stage in which the buyer recognizes a problem or need?

http://vustudents.ning.com  5

a.        Need recognition

b.       Information search

c.        Evaluation of alternative

d.       Purchase decision

Answer: a

 

115.                        When a company caters to clothing, cosmetics and toiletries markets, it is probably using which type of segmentation?

a.        Demographic

b.       Gender

c.        Behavior

d.       Geographic

 

Answer: b

 

116.                        Mr. ABC and his staff have decided to use target marketing to reach their sales goals. Which are their three steps (in order) to target marketing?

a.        Market segmentation, market positioning and target marketing

b.       Market segmentation, target marketing and market positioning

c.        Market alignment, market segmentation and market positioning

d.       Market recognition, market preference and market insistence

 

Ans: b

 

117.                        Developing a product or service involves defining the benefits that it will offer. The benefits such as quality, features and design, style that are communicated and delivered comes under which of the following categories?

a.        Private brands

b.       Product attributes

c.        Product mixes

d.       None of the above

 

Ans: b

 

118.                        An organization with several product lines has which one of the following mix that consists of all the product lines and items which a particular seller offers for sale?

a.        Product mix

b.       Brand mix

c.        Consumer mix

d.       Packaging mix

 

Ans: a

 

119.                        After concept testing, a firm would engage in which stage for developing and marketing a new product?

a.       Marketing strategy development

b.      Business analysis

c.       Product development

d.      Test marketing

Ans: a

 

120.                        If the company’s sales are slow down, and profits level off or decline. At which stage the company has reached?

a.       Introduction

b.      Decline

c.       Growth

d.      Maturity

Ans: b

 

121.                        Which of the following marketing mix activity is most closely associated with newsletters, catalogues and invitations to organization-sponsored events?

a.       Pricing

b.      Promotion

c.       Distribution

d.      Product

Ans: b

 

122.                        Buying goods and services for further processing or for use in the production process refers to which of the following markets?

a.       Consumer markets

b.      Government markets

c.       Business markets

d.      International markets

Ans: c

 

123.                        Which one of the following sets represents 4 C’s of the marketing mix?

a.       Customer solution, cost, convenience, communication

b.      Customer, cost, convenience, comfort

c.       Convenience, communication, coverage, cost

d.      Cost, coverage, communication, consultancy

 

Ans: a

 

 

124.                        A marketing manager of a large consumer foods company is studying distribution, promotion, and price of the company’s product. Marketing manager is studying which one of the following concepts?

a.       Marketing plan

b.      Marketing strategy

c.       Marketing mix

d.      Market offering

 

Ans: c

 

125.                        Which one of the following is NOT the stage that customers go through in the process of adopting a new product?

a.       Awareness

b.      Interest

c.       Evaluation

d.      Culture

 

Ans: d

 

126.                        The mental act, condition or habit of placing trust or confidence in another shows which of the following options?

a.       Motive

b.      Belief

c.       Behavior

d.      Attitude

 

Ans: b

 

127.                        Which of the following is NOT a primary motivation?

a.       Achievement

b.      Self-esteem

c.       Self-expression

d.      Attitude

 

Ans: d

 

128.                        When Burger King targets different groups from children and teens to adults and seniors with different ads and media, it is practicing which one of the following segmentation?

a.       Demographic

b.      Age and life cycle

c.       Psychographic

d.      Behavioral

 

Ans: b

 

129.                        New product development starts with which one of the following steps of new product development?

a.       Idea screening

b.      Idea generation

c.       Test marketing

d.      Concept testing

 

Ans: b

 

130.                        What does this statement show “Trade of value between two parties”?

a.       Competition

b.      Transaction

c.       Exchange

d.      Need

 

Ans: b

 

131.                        A marketing manager of a large consumer foods company is studying distribution, promotion, and price of the company’s product. Marketing manager is studying which one of the following concepts?

a.       Marketing plan

b.      Marketing strategy

c.       Marketing mix

d.      Market offering

 

Ans: c

 

132.                        Which one of the following concepts is a useful philosophy in a situation when the product’s cost is too high and marketers look for ways to bring it down?

a.       Selling concept

b.      Product concept

c.       Production concept

d.      Marketing concept

 

Ans: c

 

133.                        Maslow has a list of human needs from the most pressing to the least pressing. They include all of the following EXCEPT:

a.       Physiological needs

b.      Safety needs

c.       Need recognition

d.      Self-actualization

 

Ans: c

 

134.                        The buying process starts from which one of the following stage in which the buyer recognizes a problem or need?

a.       Need recognition

b.      Information search

c.       Evaluation of alternative

d.      Purchase decision

 

Ans: a

 

135.                        A firm has decided to localize its products and services to meet local market demands. Which one of the following approache is a good approach for this segmentation?

a.       Geographic

b.      Demographic

c.       Psychographics

d.      Behavioral

 

Ans: a

 

136.                        Demographic segmentation divides the market into groups based on which of the following variables?

a.       Size, location, industry, customer

b.      Size, company, industry, technology

c.       Location, size, occupation, race

d.      Customer, technology, company, industry

 

Ans: c

 

137.                        When Olympia Carpets develops new carpets that are highly stain resistant and durable, it must educate consumers about the product’s benefits. This activity calls for which one of the following marketing mix variables?

a.       Price

b.      Promotion

c.       Distribution

d.      Product

 

Ans: b

138.                        Customer’s evaluation of the difference between all the benefits and all the costs of a marketing offer relative to those of competing offers refers to which of the following options?

a.       Customer perceived value

b.      Marketing myopia

c.       Customer relationship management

d.      Customer satisfaction

 

Ans: a

 

139.                        Which one of the following statements by a company chairman BEST reflects the marketing concept?

a.       We have organized our business to satisfy the customer needs

b.      We believe that marketing department must organize to sell what we produce

c.       We try to produce only high quality, technically efficient products

d.      We try to encourage company growth in the market

Ans: a

 

140.                        Which one of the following is a key to build lasting relationships with consumers?

a.       Price of the product

b.      Need recognition

c.       Customer satisfaction

d.      Quality of product

Ans: c

 

Interesting…

The word shampoo in English is derived from Hindi word chāmpo

Find more Multiple choice questions by searching MCQs in search box provided in this site.

Share This: