MCQs on Motion in One Dimension (Physics) with Answers

The following are the  Multiple Choice Questions (MCQs) related to the topic Motion in one Dimension from Physics along with answers.
1 What we say when a body remains in one position for a long time?
A. motion
B. rest
C. stationary
D. none of the above
Ans: B
2 The act, process or state of the change in place or position of a body with respect to time and relative to the observer is said to be ………………
A. rest
B. stationary
C. motion
D. none of the above
Ans: C
3 Which of the following is a type of motion ?
A. Circular
B. Rectilinear
C. Periodic
D. All the above
Ans: D
4 Which type of motion of an object that moves in a straight line ?
A. Rectilinear motion
B. Periodic motion
C. Circular motion
D. none of the above
Ans: A  (a train moving on a track, a parade, coins tossed in the air are all in rectilinear motion.)
5 Which type of motion of an object that moves at a fixed distance from a fixed point ?
A. Periodic motion
B. Rectilinear motion
C. Circular motion
D. none of the above
Ans: C  Circular motion is the motion of an object that moves at a fixed distance from a fixed point. Here, all objects rotate in circular motion
6 Which type of motion is “a train moving on a track “ ?
A. Circular
B. rectilinear
C. Periodic
D. none of the above
Ans: B  “Rectilinear motion is the motion of an object that moves in a straight line.
7 Which type of motion repeats itself at regular intervals of time?
A. Circular motion
B. Periodic motion
C. Rectilinear motion
D. none of the above
Ans: B  Periodic motion is motion that repeats itself at regular intervals of time. Every body executing circular motion can be said to be executing periodic motion
8 Which type of motion is “The hands of a clock” ?
A. Circular
B. rectilinear
C. Periodic
D. none of the above
Ans: A Here, all objects rotate in circular motion
9 If an object moves along a straight path it is said to be ………………… motion
A. linear
B. one-dimensional
C. Both A and B
D. two-dimensional.
Ans: C If an object moves along a straight path it is said to be linear or one-dimensional motion
10 Which type of motion is “the pendulum of a wall clock moves at regular intervals” ?
A. rectilinear
B. Periodic
C. Circular
D. none of the above
Ans: B Periodic motion is motion that repeats itself at regular intervals of time. Every body executing circular motion can be said to be executing periodic motion
11 When a ball hit for a sixer in a cricket then it is in…………..
A. linear
B. one-dimensional
C. two-dimensional.
D. three-dimensional
Ans: C
12 What is known as the change in position of an object?
A. displacement
B. speed
C. velocity
D. none of the above
Ans: A The change in position of an object is termed displacement
13 Which two factors displacement requires ?
A. magnitude
B. direction
C. Both A and B
D. none of the above
Ans: C It requires both direction and magnitude for its complete operation and hence such physical quantities are called a vectors
14 Give the hazard motion of a honey bee.
A. two-dimensional.
B. three-dimensional
C. linear
D. one-dimensional
Ans: B
15 The physical quantities used in displacement both direction and magnitude are called as:
A. vectors
B. scalars
C. S.I
D. C.G.S
Ans: A
16 What is mean by the rate of displacement of a body?
A. speed
B. acceleration
C. velocity
D. none of the above
Ans. C  The rate of displacement of a body is its velocity and is measured in metre per second in international units.
17 Which velocity is known as “If unequal displacements in equal intervals of time is moving”
A. average velocity
B. instantaneous velocity
C. non-uniform velocity
D. none of the above
Ans: C
18 Which of the following physical quantities is independent of direction?
A. vectors
B. C.G.S
C. scalars
D. S.I
Ans: C
19 Which velocity is known as “If unequal displacements in equal intervals of time is moving”
A. instantaneous velocity
B. uniform velocity
C. non-uniform velocity
D. average velocity
Ans: B
19 What is mean by the ratio of total displacement to total time taken by the body?
A. non-uniform velocity
B. average velocity
C. instantaneous velocity
D. uniform velocity
Ans: B
21 The velocity of a body at a given instant is called as
A. instantaneous velocity
B. uniform velocity
C. non-uniform velocity
D. none of the above
Ans: A

2 Replies to “MCQs on Motion in One Dimension (Physics) with Answers”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *