post

Organizational Behaviour Multiple Choice Questions with Answers

Here we are providing Organizational Behaviour Multiple choice questions with answers. These questions & answers can help to both students and teachers to understand concepts of organization behaviour deeply. These can be used for skill tests or aptitude tests.

List of Organizational Behaviour Multiple Choice Questions with Answers:

Q1. Organization structure primarily refers to

a. how activities are coordinated & controlled

b. how resources are allocated

c. the location of departments and office space

d. the policy statements developed by the firm

Q2. The purpose of job enrichment is to

a. expand the number of tasks an individual can do

b. increase job efficiency

c. increase job effectiveness

d. increase job satisfaction of middle management

Q3. Strategic planning as a broad concept consists of

a. corporate strategy and business strategy

b. strategy formulation and strategy implementation

c. inputs and outputs

d. environmental analysis and internal analysis

Q4. According to Herzberg, which of the following is a maintenance factor?

a. Salary

b. Work itself

c. Responsibility

d. Recognition

Q5. A major problem with a task force type of management is

a. there is no logical basis for task force information

b. its status is too inflexible

c. accountability

d. lack of planning

Q6. Individuals such as Albert Einstein, Edwin Land and Steven Jobs lead through which type of power?

a. Legitimate

b. Reward

c. Expert

d. Charismatic

Q7. Communication begins with

a. encoding

b. idea origination

c. decoding

d. channel selection

Q8. Functional managers are responsible

a. for a single area of activity

b. to the upper level of management and staff

c. for complex organizational sub-units

d. for obtaining copyrights and patents for newly developed processes and equipment

Q7. Policies are sometimes defined as a(n)

a. shortcut for thinking

b. action plan

c. substitute for strategy

d. substitute for management authority

The problem-solving process begins with

a. clarification of the situation

b. establishment of alternatives

c. identification of the difficulty

d. isolation of the cause

Answer: c

A study of the culture and practises in different societies is called

a) Personality

b) Anthropology

c) Perception

d) Attitudes

Answer:b

____________ is known as “the father of scientific management.”

a) Fredrick W. Taylor

b) Henry Fayol

c) Robert Owen

d) None of these

Answer: a

___________ a young Welsh factory owner was one of the first to emphasise the human needs of employees: He refused to employ young children

a) Andrew Ure

b) J.N. Tata

c) Robert Owen

d) None of these

Answer: c

_____________ embodies a team concept, is based on the principle of mutual contribution by employer and employees

a) Autocratic model

b) Custodial model

c) Supportive Model

d) Collegial Model

Answer: d

Contribution/s of human relations movement is/are

a) Great Depression

b) Labour Movement

c) Hawthorne Studies

d) All of these

Answer: d

Edward Tolman is related to

a) Behaviourist Framework

b) Cognitive approach

c) Social Cognitive Framework

d) None of these

Answer:b

Forces affecting organisational behaviour are

a) People

b) Environment

c) Technology

d) All of the above

Answer:d

Hawthorne Studies is related to which stage of the organisational behaviour evolution

a) Industrial revolution

b) Scientific management

c) Organisational behaviour

d) Human relations movement

Answer:d

In present context, challenges for OB are

a) Employee expectation

b) Workforce diversity

c) Globalization

d) All of the above

Answer:d

Meso organisation behaviour is related with

a) Individual behaviour

b) Group behaviour

c) Organisational behaviour

d) None of these

Answer: b

“Leadership motivates the people to work and not the power of money”, this concept is related to

a) Autocratic model

b) Custodial model

c) Supportive Model

d) Collegial Model

Answer: b

Organisational behaviour is a field of study backed by a body of associated with growing concern for people at workplace

a) Theory

b) Research

c) Application

d) All of the above

Answer:d

Organisational behaviour is

a) A science

b) An art

c) A science as well as an art

d) None of the above

Answer: c

The field of organisational behaviour examines such questions as the nature of leadership, effective team development, and

a) Interpersonal conflict resolution; motivation of individuals

b) Organisational control; conflict management

c) Motivation of individuals; planning

d) Planning; development

Answer: a

The term ‘psychology’ is derived from the word ‘psyche’, which means ‘soul’ or ‘spirit’

a) Latin

b) French

c) Greek

d) None of these

Answer: c

The field of organisational behaviour is primarily concerned with

a) The behaviour of individual and groups.

b) How resources are effectively managed.

c) Control processes and interactions between organisations, external context.

d) Both a and c.

Answer:d

The study of organisation behaviour has certain basic assumptions. They are

a) An industrial enterprise is an organisation of people.

b) These people must be motivated to work effectively.

c) The goals of the employee and the employer may not necessarily coincide.

d) All of the above.

Answer:d

Which of the following represents correct sequencing of historical developments of Organisational Behaviour?

a) Industrial revolution —> Scientific management –> Human relations movement –> OB

b) Industrial revolution —> Human relations movement —> Scientific management –> OB

c) Scientific management —> Human relations movement –> Industrial revolution –> OB

d) None of these.

Answer:a

Which of the following frameworks is used in the development of the overall model of OB?

a) The cognitive framework

b) The behaviouristic framework

c) The social learning framework

d) All of the above

Answer:d

Which of the following frameworks is based on the expectancy, demand and incentive concepts

a) The cognitive framework

b) The behaviouristic framework

c) The social learning framework

d) The supportive framework

Answer:a

Which of the following forms the basis for the autocratic model of OB

a) Obedience

b) Authority

c) Power

d) Dependence on boss

Answer: c

“Might is right” is the motto of

a) Autocratic Model

b) Custodial Model

c) Supportive Mode

d) Collegial Model

Answer:a

Which one of the following is the definition given by Fred Luthans

a) “Organisational behaviour is to understand, predicting and controlling human behaviour at work”

b) “Organisational behaviour is subset of management activities concerned to human behaviour”

c) “Organisational behaviour is a branch of social sciences that seeks to build theories”

d) “Organisational behaviour is a field of study that investigates the impact on behaviour”

Answer: a

Which of the following is not correct for the organisational behaviour?

a) Organisational behaviour is an integral part of management

b) Organisational behaviour is a disciplinary approach

c) Organisational behaviour helps in analysis of behaviour

d) “Organisational behaviour is goal-oriented

Answer:b

The____________ is based on the environment. Though____________ like thinking, expectations and perception do exist, and they are not needed to manage or predict behaviour.

a) Behaviouristic approach, Cognitive processes,

b) cognitive processes, behaviouristic approach

c) Social cognitive, behaviouristic approach

d) Cognitive processes, social cognitive

Answer: a

Chapter 1 Multiple Choice Questions (MCQ)

1. OB is the study of _____________ in the organisation

a. Human c. Human Behaviour

b. Employer d. Employees

(Answer: c. Human Behaviour)

2. Now a days a lot of stress is being put on the __________ of the employee in the organisation

a. Character b. improvement

c. Behaviour d. Rewards

(Answer:c Behaviour)

3. OB focuses at 3 Levels-

a. Individuals, Organisation, Society

b. Society, Organisation, Nation

c. Employee, Employer, Management

d. Individual, Groups, Organisation.

( Answer:d. Individual, Groups, Organisation.)

4. Scope of OB does not include

a. Leadership b. Perception c. Job Design d. Technology

(Answer:d. Technology)

5. High rate of ______________ increase cost and tend to place less experienced employee in job

a. Training b. Absenteeism

c. Employee Turnover d. Strikes

(Answer: c. Employee Turnover )

6. Job Satisfaction have ________________ related to Absenteeism and Turnover

a. Positively b. Negatively c. directly d. Elastically

( Answer: b. Negatively )

7. ________________________ advocated that humans are essentially motivated by levels of needs

a. A. Maslow B.Follet c. Elton mayo d. Ivon Pavlov

(Answer:a. A. Maslow)

8. Scientist of OB recognize that organisations are not static but dynamic and _________________

a) Processing b) systematic c) ever changing d) researching

(Answer:c. ever changing)

9) _______________ and fringe benefits are no longer employees first priority

a) Wages b) bonus c) rewards d) promotions

( Answer:a) Wages )

10) A manager with good ________________________ can make the work place more pleasant

a) Communication b) knowledge c) experience d) Interpersonal Skills

( Answer: d. Interpersonal Skills)

11) ______________________ is called as father of scientific management

a) Elton Mayo b) Hendry Fayol c) F.W.Taylor d) Robert Owen

Answer: c. F.W.Taylor

12) The book “The Psychology of management” was published by

a) William Gilbreth b) Hendry Fayol c) F.W.Taylor d) Robert Owen

Answer: a. William Gilbreth

13) ___________________ is recognised as father of “Human relations”

a) William Gilbreth b) Hendry Fayol c) F.W.Taylor d) Elton Mayo

Answer:d. Elton Mayo

14) The Hawthome experiment was conducted by

a) William Gilbreth b) Hendry Fayol c) F.W.Taylor d) Elton Mayo

Answer: d) Elton Mayo

15) The most significant management skills are

a) Technical, Human and Conceptual b) Technical, behavioural and Conceptual

c) Systematic, Human and Conceptual d) Technical, Human and cognitive

Answer: a) Technical, Human and Conceptual

16) The 3 Theoretical Framework of OB are

a) Cognitive, Social and Technical b) Cognitive, Behaviouristic, Social

c) leadership, attribution, motivation d) attribution, Perception and motivation

Answer: b) Cognitive, Behaviouristic, Social

17) ______________ explains internal processes of choice among different behaviours

a) Equity Theory b) Expectancy theory

c) Goal attain theory d) Goal setting Theory

Answer: b) Expectancy theory

18) _____________ explains how and why people react when they feel unfairly treated

a) Equity Theory b) Expectancy theory

c) Goal attain theory d) Goal setting Theory

Answer: a) Equity Theory

19) _____________ focuses on how to set goals for people to reach

a) Equity Theory b) Expectancy theory

c) Goal attain theory d) Goal setting Theory

Answer: d) Goal setting Theory

20) Concerning organizational cultures,

a. a strong culture is a more productive environment

b. a weak culture is a more productive environment

c. the specific culture that contributes to positive effectiveness is well known

d. the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior

Answer: d. the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior

21) Shared organizational values are

a. unconscious, affective desires or wants that guide society’s behavior

b. influenced by international values

c. different for the various components of a diverse work force

d. a myth

Answer: c. different for the various components of a diverse work force

22) Which of the following best explains why an employee behaves as s/he does?

a. The environment is the most important consideration in understanding individual employee behavior.

b. Both the environment and individual differences are important considerations in understanding

individual employee behavior.

c. Neither the environment nor individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior.

d. Employee personality and attitudes are primarily dictated by the environment.

Answer: b. Both the environment and individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior.

23) In order from lowest to highest, what are Maslow’s five classes of needs?

a. Social-esteem-physiological-safety-self-actualization

b. Physiological-safety-social-self-actualization-esteem

c. Physiological-safety-social-esteem-self-actualization

d. Self-actualization-esteem-safety-social-physiological

Answer: c. Physiological-safety-social-esteem-self-actualization

24) A lack of clarity concerning what will happen is referred to as

a. temporal

b. predisposition

c. uncertainty

d. negation

Answer: c. uncertainty

25) Employees with relatively weak higher- order needs are _______ concerned with variety and autonomy.

a. less

b. more

c. very

d. extremely

Answer: a. less

26) Which of the following is a strategy of job design that increases job depth by meeting employees needs for psychological growth?

a. Job rotation b. Job enrichment c. Job enlargement d. Job engagemnt

Answer: b. Job enrichment

27) What is the key word in understanding organization structure?

a. Control b. Change c. Process d. Delegation

Answer: a. Control

28) Organization structures

a. affect group behavior more than individual behavior

b. change rapidly to meet environmental and market changes

c. contribute positively to organizational performance

d. can be defined simply as activities that occur regularly

Answer: d. can be defined simply as activities that occur regularly

29) Groups created by managerial decision in order to accomplish stated goals of the organization are called

a. formal groups b. informal groups c. task groups d. interest groups

Answer: a. formal groups

30) Continued membership in a group will usually require

a. supporting the group leader b. conforming to group norms

c. encouraging cohesiveness in the group d. developing a status system

Answer: b. conforming to group norms

31) The definition of communication implies that

a. communication is mostly verbal

b. communication is mostly written

c. most communication is in a vertical direction

d. understanding must occur to have communication

Answer: d. understanding must occur to have communication

32) The Least used communication channel in an organization is usually

a. upward b. downward c. diagonal d. Horizontal

Answer: d. horizontal

33) ____________ means the mental action or process of acquiring knowledge and understanding through thought, experience, and the senses.

a) Learning b) development c) Cognition d) Training

Answer: c) Cognition

34) _____________ framework is based o the concept of Expectancy, demand and Intention of the human being.

a) Behaviouristic b) Expectancy

c) Cognitive d) Social learning

Answer: c) Cognitive

35) According to Edward Tolman, ______________ consists of the expectancy that a particular event will lead to a particular consequence.

a) eventual b) Behaviour c) Learning d) Attitude

Answer: c) Learning

36) Every individual set his goal and he also know the _____________ which will take him to achieve the goal.

a) Process b) Behaviour c) Event d) way

Answer: b) Behaviour

37 ) ________ insist that it is advisable and fruitful to the study the behaviour of the human being which is visible than studying the mind which is elusive in nature.

a) Ivan Pavlov and Jon B. Watson b) Ivan Pavlov

c) Jon B. Watson Ivan Pavlov and A.Maslow

Answer: a) Ivan Pavlov and Jon B. Watson

38) _____________ is the force of action or motivation.

a) Behaviour b) Stimulus

c) Perception d) Attitude

Answer: b) Stimulus

39) ___________ is the behaviour for a stimulus.

a) Stimulus b) response

c) Perception d) Attitude

40) Behavioural framework based on ______ behaviour and ___environmental variables.

a) Observable —- Non Observable b) Observable —- Observable

c) Non Observable —- Observable d) Non observable —- Non Observable

Answer: b) Observable —- Observable

41) Human can project ____ behaviour for ____ stimulus and he exhibit a response depending on environmental consequences.

a) different—– different b) same——same

c) same———different d) different—— same

Answer: d) different——– same

42) As per _________ Behaviour is not the outcome of stimulus alone, but it is an outcome which also depends on contingent environmental consequences of a behaviour

a) Behaviouristic Framework b) Cognitive Framework

c) Sinner Framework d) Behaviour Theory

Answer: a) Behaviouristic Framework

43) The social cognitive theory states that the person and the external situations are _________ with each other along with the behaviour itself to determine the behaviour.

a) related b) linked

c) interdependence d) combined

Answer: c) interdependence

44) ___________ states that along with cognitive and external situation the experiences faced through relevant past events determines what a person becomes and this will create an impact in subsequent behaviour.

a) Behaviouristic Framework b) Cognitive Framework

c) Social Cognitive Framework d) Social Framework

Answer:c) Social Cognitive Framework

45) _________ developed social learning theory into the more comprehensive social cognitive theory (SCT).

a) Bandura b) Luthans c) Sinner d) I Pavlo

Answer: a) Bandura

46) ____have translated this SCT into the theoretical framework for organizational behavior.

a) Stajkovic and Luthans b) Stajkovic and Sinner

c) Sinner and Luthans d) Stajkovic and Pavlo

Answer:a) Stajkovic and Luthans

47) Bandura identified _____ basic human capabilities as a part of SCT.

a) 4 b) 3 c) 5 d) 6

Answer: c) 5

48) People process visual experiences into cognitive models. They help in future action is

a) Symbolizing b) Forethought

c) Observational d) SelfAnswer:regulatory

Answer: a) Symbolizing

49) Employees plan their actions is called as

a) Symbolizing: b) Forethought

c) Observational d) Self-regulatory

Answer: b) Forethought

50) Employees learn by observing the performance of the referent group (peers, supervisors and high performers) and the consequences of their actions is referred as.

a) Symbolizing: b) Forethought

c) Observational d) Self-regulatory

Answer: c) Observational

51) Employees self regulate their actions by setting internal standards

a) Self-reflective b) Forethought

c) Observational d) Self regulatory

Answer d) Self-regulatory

52) Employees reflect back on their actions (how did I do?) and perceptually determine how they believe then can successfully accomplish the task in the future given the context

a) self- reflective b) Forethought

c) Observational d) Self-regulatory

Answer a) self-reflective

53) OB Helps to understand behaviour of human in ___________.

a) work place and Society b) work place only

b) Society only d) Department only

Answer: b) work place only

54) OB does Not contributed to improve

a) Motivation c) Efficiency

c) interpersonal relations. d) Communication

Answer c) interpersonal relations

55) Common uniform, canteen, office does not mean common treatment is limitation of

a) Organizational Cultural b) Organizational Structure

b) Organizational Behaviour d) Organisational Value

Answer: b) Organizational Behaviour

 56) Due to emphasis on productivity & efficiency employee are not allowed work with harmony with one another is a limitation of

a) Organizational Cultural b) Organizational Structure

b) Organizational Behaviour d) Organisational Value

Answer: b) Organizational Behaviour

57) If modern day managers donot positively address and manage work force diversity of the following may become negative outcomes for an organisation except

a) more difficult communication b) Increased creativity and innovation

c) more interpersonal conflicts d) potential for higher employee turnover

Answer: b) Increased creativity and innovation

58) The structure of an OB model includes 3 levels of analysis individual, group and organizational systems. Issues that influence all 3 levels in various ways and thus affect behavioural dynamics are

a) change and stress b) Organisational culture and commitment

c) Power and politics d) work design and technology

Answer: a) change and stress

59) some of OB’s challenges and opportunities include all of the following except

a) reinforcing the importance of traditional methods of management

b) offering specific insights to improve interpersonal and people skills

c) helping us learnt to cope in a continues changing world

d) facilitating the improvement of quality and employee productivity

Answer: a) reinforcing the importance of traditional methods of management

60) A program that asks managers to reconsider how work would be done and the organisation structured if they were starting to develop the company from the beginning is

a) reengineering b) MBO c) TQM d) Diversity training

Answer: a) reengineering

61) Which of the following is not a contributing discipline of OB

a) Anthropology b) Psychology c) physiology d) sociology

Answer: c) physiology

62) ____________________ is a Study of individual Behaviour

a) Anthropology b) Psychology c) political science d) sociology

Answer: b) Psychology

63) ____________________ is a Study of Group Behaviour

a) Anthropology b) Psychology c) physiology d) sociology

Answer: d) sociology

64) _______________________ is a Study of man, his work and Culture

a) Anthropology b) Psychology c) Social psychology d) sociology

Answer: a) Anthropology

65) ______________ focuses on the influence of people on one another

a) Anthropology b) Psychology c) Social psychology d) sociology

Answer: c) Social psychology

Chapter 2

1) The job satisfaction of an employee is depend on the

a) behaviour b) attitude

c) personality d) employer

Answer: b) attitude

2) Success of each organization is depending upon the performance of

a) employer b) management

c) vendor d) employee

Answer: d) employee

3) A satisfied employee will be a

a) motivator to others b) manager c) High performer d) Team Leader

Answer: c) High performer

4) _______________ is not a capability of an employee having Positive attitude

a) Focus b) creativity c) Pessimism d) Confidence

Answer: c) Pessimism

5) Which one is not a benefit to employee which results through positive attitude of an employee

a) Promotion b) Less stress c) Job security d) enjoying life

Answer: a) Promotion

6) Belief, opinion, knowledge, emotions feelings intention are the components of

a) OB b) Job satisfaction c) Attitude d) Personality

Answer: c) Attitude

7) Components of Attitude can majorly be segregated in to _________ types

a) 7 b) 4 c) 3 d) 6

Answer: c) 3

8) The attitude based on Beliefs, opinion, Knowledge, or information about the particular event which the employee possesses is under ____________ component of Attitude.

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: b) Cognitive

9) The attitude based on the concept that “every individual will have an Intention to react in a certain way toward something is “ under ____________ component of Attitude.

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: a) Behavioral

10) The attitude based on Feelings, sentiments and emotions of any person is under ____________ component of Attitude.

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: c) Affective

11) __________________ is the only component of attitude which is visible and can be observed directly.

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: a) Behavioral

12) The statement “My friends are good” is an example of _____________ component of attitude

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: b) Cognitive

13) The statement “I don’t feel comfortable in crowd” is an example of _____________ component of attitude.

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: c) Affective

14) The statement “I am going to apologies for my mistake” is an example of _____________ component of attitude.

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: a) Behavioral

15) ____________ component of attitude is a result of family condition, childhood experiences etc…

a) Behavioral b) Cognitive c) Affective d) Positive

Answer: c) Affective

16) Which is not a method used for changing the attitude of Employee

a) use of fear b) Providing new information

c) Performance appraisal d) Giving Feedback

Answer: c) Performance appraisal

17) Among the following which is not a problem in changing the attitude of the employee

a) Insufficient Information b) Resistant by employee

c) Cognitive Dissonance d) Cognitive Dissonance

Answer: b) Resistant by employee

18) Motivation includes

a) job enrichment b) Job rotation c) Job enlargement d) all of the above

Answer: d) all of the above

19) “The combination of characteristics or qualities that form an individual’s distinctive character” is the definition of

a) Personality b) Motivation c) Attitude d) behaviour

Answer: a) Personality

20) The family condition and impact of the parents is the main base for the personality of a person. Later it might change by ______________________.

a) thinking b) external influences c) own ability d) learning experiences

Answer: b) external influences

21) Every individual is ________ by their personality.

a) Intellectual b) Specific c) Unique d) systematic

Answer: c) Unique

22) Sometimes due to any hard situation _____ of an individual will change but will take a long time.

a) objective b) attitude c) motivation d) Personality

Answer:d) Personality

23) From the below which is not a outcome from person having good personality

a) good Performer b) Good team player c) Lead a team well d) Make Profit

Answer: d) Make Profit

24) The five personality traits as per Big Five Personality Traits are

a) Extroversion, Agreeableness, Conscientious, Emotional Stability, Openness to experience

b) Extroversion, Agreeableness, Friendly, Emotional Stability, Openness to experience

c) Extroversion, Agreeableness, Courage, Friendly, Openness to experience

d) Extroversion, Agreeableness, Conscientious, Emotional Stability, Easy going

Answer: a) Extroversion, Agreeableness, Conscientious, Emotional Stability, Openness to experience

25) Outgoing, talkative, social are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Friendly b) Openness to experience c) Introversion d) Extroversion

Answer: d) Extroversion

 26) Trust, nature, cooperative are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Agreeableness b) Emotional Stability c) Openness to experience d) Introversion

Answer: a) Agreeableness

27) Dependable, responsible are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Emotional Stability b) Conscientious c) Openness to experience d) Introversion

Answer: b) Conscientious

28) Relaxed and Secure are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Agreeableness b) Emotional Stability c) Openness to experience d) Introversion

Answer: b) Emotional Stability

29) Sensitive and intellectual are part of __________ Personality Trait as per big 5 personality trait

a) Agreeableness b) Emotional Stability c) Openness to experience d) Introversion

Answer: c) Openness to experience

30) ____________________ are the theories which gives an Idea about what employees wants or needs and what are the key factors the managers can utilize to motivate the employees.

a) Maslow theory b) Herzberg Theory c) Process Theory d) Content Theory

Answer: d) Content Theory

31) ___________ theory states the ways or process by which the needs can be converted into behavior or performance.

a) Maslow theory b) Expectancy Theory c) Process Theory d) Content Theory

Answer: c) Process Theory

 32) Myers-Briggs Personality is called as

a) MBIT b) MBET c) MBTI d)MIBT

Answer: c) MBTI

33)___________ are stimulated by events and people external to themselves. They show their feelings, learn by talking, and work well in groups.

a) positive personalities b) Introverts c) Extroverts d) none of the above

Answer: c) Extroverts

34) ______________ prefers private reflection, self-examination, and self-discovery. They hide their feelings, prefer to work alone, and learn by watching.

a) Private personalities b) Introverts c) Extroverts d) none of the above

Answer: b) Introverts

35) MBTI test the personalities in ___________ categories

a) 3 b) 4 c) 5 d) 6

Answer: b) 4

36) As per MBTI ___________ personality people like real-life examples, prefer practical exercises, and get the facts while possibly missing the main idea.

a) Introversion b) Sensing c)intuition d) Thinking

Answer: b) Sensing

37) As per MBTI ___________ personality people work based on hunches and feelings, use their imagination, and get the main idea while missing some of the facts.

a) Introversion b) Sensing c) Intuition d) Thinking

Answer: c) Intuition

38) As per MBTI ___________ personality people take a laid back, relaxed approach. They’re flexible, open to change, and like to explore.

a) Introversion b) Sensing c) Perceving d) Thinking

Answer: c) Perceving

39) MBTI stands for

a) Myers- Briggs Test indicator b) Myers- Briggs Test investigator

c) Myers- Briggs Type indicator d) Myers- Briggs Type investigator

Answer: c) Myers- Briggs Type indicator

40) Psychological process by which individuals organize and interpret their sensory impressions in order to give meaning to their environment is definition of

a) Attitude b) thinking c) Perception d) Personality

Answer: c) Perception

41) A Process of receiving, selecting, organizing, interpreting, checking and reacting to sensory stimuli or data so as to form a meaningful and coherent picture of the world is

a) Attitude b) thinking c) Perception d) Communication

Answer: c) Perception

42) The__________________ theory states that human mind will receive or accept only those information which it feels that it is relevant.

a) Perception theory b) Selective Perception c) relevance Theory d) none of the above

Answer: b) Selective Perception

43)_____________________ deals with how the social perceiver uses information to arrive at causal explanations for events.

a) Attribution theory b) Social Perception Theory c) Selective Perception d) social Theory

Answer: a) Attribution theory

44) _________________ is the sequence of psychological steps that a person uses to organize and interpret information from the outside world.

a) Perceptual process b) Thinking process c) Selection Process d) Sequential theory

Answer: a) Perceptual process

45) Which of the following is not a step in perceptual Process?

a) Object b) selection c) Perception d) Response

Answer: c) Perception

46) Putting people in to a convenient group on basis of some characteristics and make an assumption to perceive is called as

a) Stereotyping b) Perception c) Perceiving d) Group perception

Answer: a) Stereotyping

47) Stereotyping generally affects the ________________________

a) Organization Structure b) Behavior c) Interpersonal Relations d) Communication

Answer: c) Interpersonal Relations

48) “Girls are not good at sports” is an example of

a) Perception b) Halo effect c) Stereotyping d) Individual Personality

Answer: c) Stereotyping

49) _______________ is our perception of one personality trait influences how we view a person’s entire personality.

a) Perception b) Halo effect c) Stereotyping d) Individual Personality

Answer: b) Halo effect

50) _________________ is the process of stimulating people to actions to accomplish the goals.

a) Bonus b) Motivation c) Performance based Incentive d) Promotion

 

Answer: b) Motivation

 

51) __________ contains the theories which gives an Idea about what employees wants or needs.

a) Expectancy theory b) Maslow theory c) Process Theory d) Content Theory

 

Answer: d) Content Theory

 

52) Which of the following is not an example of Content Theory?

a) Maslow Theory b) Herzberg’s Theory c) Expectancy theory d) Alderfer’s ERG theory

 

Answer: c) Expectancy theory

 

53) _______________ theory emphasis that, Unsatisfied need can influence the behaviour satisfied one will not act as a motivator.

a) Maslow Theory b) Herzberg’s Theory c) Expectancy theory d) Alderfer’s ERG theory

Answer: a) Maslow Theory

54) Maslow says that Human beings are full of needs & wants. And these needs will lead to their?

a) Job b) Behavior c) Attitude d) Motivation

Answer: b) Behavior

55) The person will try for the complex level need when his ______________ is satisfied.

a) Basic need b) family c) Income d) Job

Answer: a) Basic need

56) In _______the needs are arranged in an order as per their importance (basic to complex)

a) Maslow need Theory b) Herzberg theory c) Satisfaction theory d) Mayo theory

Answer: a) Maslow need Theory

57) The individuality, humanness and mental health of the person will improve ___________ the level of need he satisfied.

a) less than b) Greater than c) at Per with d) None of the above

Answer: c) at Per with

58) Salary, and basic working condition will come under _____________ Needs

a) Safety b) Physiological need c) social need d) organizational

Answer: b) Physiological need

59) ______________ need improves the confidence level of an employee when satisfied.

a) Social b) Safety c) Basic d) Esteem

Answer: d) Esteem

60) Which of the following is not a part of hygiene factor of two factor theory

a) Company policy b) Administration c) responsibilities d) Interpersonal Relations

Answer: c) responsibilities

61) Responsibility, Advancement etc are example of

a) Motivators b) hygiene factors c) improvement factors d) advance factors

Answer: a) Motivators

62) The higher order needs specified by Maslow is considered as____________ as per Herzberg.

a) Motivators b) hygiene factors c) improvement factors d) advance factors

Answer: a) Motivators

63) Expectancy theory is a theory comes under ___________ theory

a) Process b) Content c) Attribution d) perception

Answer: a) Process

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>